menu

Winterbanden

 

 

 

 

 

 

Waarom de bandenwissel van zomer- naar winterbanden?


Met winterbanden heb je een betere remweg
Het rubber van een winterband is zachter dan dat van een zomerband.  Dit zorgt bij lagere temperaturen (onder de 7 graden) voor meer flexibiliteit en grip. Op een besneeuwde weg is de remweg dan ook meer dan de helft korter dan bij zomerbanden. Dit betekent dat je bij een snelheid van 50 km/u maar liefst 28 meter eerder stilstaat. Op nat wegdek is de remafstand met winterbanden ook korter.


Met winterbanden heb je meer grip

In het profiel van een winterband zitten zogeheten lamellen. Dit zijn kleine inkepingen en werken als een soort 'grijpers' op de weg. Hierdoor heb je meer grip bij remmen en optrekken op bijvoorbeeld sneeuw.

 

 

 

Wat is het verschil tussen winterbanden en 4 seizoensbanden?

Een vierseizoenenband is een zomer- en winterband in één. Daarmee is dit type band een compromis. Dit wordt ook aangetoond in bandentests van de ADAC, de Duitse tegenhanger van de ANWB. Telkens weer blijkt de vierseizoenenband bij temperaturen onder de 7 graden minder te presteren dan winterbanden. Als je toch kiest voor vierseizoenenbanden, kies dan wel voor all season banden met sneeuwvlok symbool

 

Voor welke winterband moet ik kiezen?

Kies voor winterband die op de zijkant is voorzien van het sneeuwvloksymbool. Daarnaast is het belangrijk dat je winterbanden koopt met de juiste technische kenmerken. Belangrijkste technische kenmerken zijn de belastingindex en het snelheidssymbool. Je kunt kiezen voor winterbanden in een andere bandenmaat. Meer informatie nodig? Neem gerust contact met ons op!

 

Symbool winterbanden

M en S banden

Sneeuwvlok symbool

Symbool all season banden

 

 

Winterbanden verplicht

In Nederland zijn de winterbanden niet verplicht maar wordt dus wel aangeraden. Mocht je deze winter op wintersport gaan zullen er op de plek van bestemming andere regels gelden. Bijvoorbeeld in Duitsland alleen al zijn de winterbanden wel verplicht bij winterse omstandigheden. Rijd je daar zonder winterbanden kunnen boetes flink oplopen en betrokkenheid bij een verkeersongeval, buiten de eigen schuld, leiden tot medeaansprakelijkheid. In Oostenrijk zijn de winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden in de periode van 1 november t/m 15 april. Winterbanden moeten zijn voorzien van een M+S-markering (Mud & Snow) op de zijkant van de band. 
Het verschilt per land wat de wetten zijn voor winterbanden. Ga je deze winter ergens anders heen dan Duitsland of Oostenrijk? Wil je weten welke verplichtingen daar gelden? kijk op: https://bandveilig.nl/interactievekaart-personenwagens/ voor alle informatie per land.  

 

Beste winterbanden

Er zijn meerdere tests gedaan voor de beste keuzen in winterbanden. We hebben zelf onze selectie samengesteld waar wij en onze klanten het meest tevreden over zijn. Onze beste winterbanden 2019:

 

Toyo observe G3 ICE

Bekijk de Observe G3 ice

 

Michelin Alpin 5

Bekijk de Alpin 5

 

Bridgestone Blizzak 

Bekijk de blizzak

 

 

Winterbanden kopen

 

Sneeuwkettingen verplicht?

Wij in Nederland hebben ze vaak niet nodig. Het zelfs zo dat ze verboden zijn in Nederland om er mee rond te rijden. Maar ga je deze winter naar het buitenland op vakantie dan is het een heel ander verhaal en kan het zelfs verplicht zijn om sneeuwkettingen bij te hebben. 

Meer informatie over sneeuwkettingen? Bekijk hier het artikel > nieuwe sneeuwkettingen


Nieuwe winterbanden of alle seizoenen banden bestellen?

Kijk op onze bandenwebshop voor ons aanbod hierin. Twijfel je of je de goede keuze maakt? Neem gerust contact met ons op via +31 (0)493-399666 of mail ons: info@carmar.nl

Bron: https://bandveilig.nl/band-en-veiligheid/tijd-voor-winterbanden/